Nieuws

Wietse Kamp: 'VIRO Criterium Cup Twente absoluut een doel'

29 september 2021

Komende zondag wordt in Oldenzaal de finalewedstrijd van de VIRO Criterium Cup Twente verreden voor de elite/beloften mannen en de amateurs mannen. De spanning is groot, met name bij de amateurs. Daar staan OWC Oldenzaal ploeggenoten Wietse Kamp en Rob van den Berghe zelfs gelijk in punten, terwijl Coen Bosch op slechts drie punten volgt. Kamp heeft de leiderstrui, omdat hij in Hengelo beter finishte dan Van den Berghe. De trui willen ze graag bij de club houden. "Wie van ons wint maakt uiteindelijk niet uit, als er maar één van ons wint."

Voorafgaand aan de Ronde van de Vijver was Henze Legters de leider in de VIRO Criterium Cup Twente voor amateurs. Die positie had hij een dag eerder in Enschede van Kamp overgenomen, waar diens broer Hidde Kamp juist de winst voor zich op wist te eisen. In Hengelo veranderde alles echter weer. "Toen het nog droog was ging het al hard", kijkt Kamp terug op de wedstrijd. "Toen het gingen regenen en onweren werd de koers lastig." Door het onweer moest de koers zelfs een kwartier lang stilgelegd worden.

Met ongeveer de helft van het aantal ronden nog op het bord, werd er opnieuw gestart. "Die herstart was wel lastig. Dat merkte je ook. Iedereen vond dat lastig. Het was vanaf dat moment echt even aftasten hoe hard je door de bochten kon, maar na een aantal ronden voel je het wel aardig aan. Ik wist dat ik de hele tijd van voren moest rijden om uiteindelijk mee te zitten als er een ontsnapping zou komen. Negen van de tien keer gaat er dan wel een groepje rijden. Als er dan wat weg zijn krijg je het gat nooit meer dicht."

VIRO Criterium Cup Twente een doel
Precies dat gebeurde, want in de finale van de Ronde van de Vijver reed Kamp weg met elite-renner Martijn Dijkstra, die de koers won, en mede-amateur Ard Stuiver. Het drietal bleef vooruit en Kamp mocht de blauwe leiderstrui opnieuw aantrekken. "De VIRO Criterium Cup Twente is absoluut een doel voor mij. Er zijn dit jaar weinig koersen geweest en ik heb hard getraind om nu goed te zijn. We proberen het ploegenspel zo goed mogelijk uit te spelen, door elke keer te zorgen dat we iemand mee te hebben en proberen de trui in het voordeel te gebruiken."

Thuisvoordeel
Of Kamp uiteindelijk zelf wint, zijn ploeggenoot Van den Berghe of één van de andere OWC-renners, dat maakt hem zoals gezegd niet uit. Zondag hopen ze in ieder geval het thuisvoordeel te benutten, nu de Ronde van Oldenzaal eenmalig op het wielerparcours op Het Hulsbeek verreden wordt. "We trainen normaal elke dinsdag op het Hulsbeek. Ik verwacht dat het een lastige wedstrijd op het baantje wordt. Ook omdat het 80 kilometer zal zijn. Tijdens de interclubwedstrijden is 50 kilometer al lang op de baan, dus we gaan het zien. Het is denk ik wel een voordeel dat wij het parcours kennen. Wij weten hoe elke bocht loopt en het klimmetje erin ga je, zeker als je het niet gewend bent, wel voelen."