Nieuws

Ruben Tolkamp: 'Wil aanvallend rijden'

13 augustus 2015

Hij moest alle zeilen bijzetten in Oldenzaal, maar ook na twee wedstrijden is Ruben Tolkamp de leider in de VIRO Criterium Cup Twente voor amateurs. De 32-jarige renner uit Aalten zag Patrick Reinders in Oldenzaal meezitten in de uiteindelijk kopgroep en veel punten pakken. Doordat Tolkamp in Enter zelf vierde werd, is hij nog altijd de leider. "Maar het zal je niet verbazen dat ik Patrick Reinders als mijn concurrent zie", laat hij weten. "Hij zat in Oldenzaal toch in de kopgroep en reed naar een mooie uitslag."

Dat Tolkamp zijn mannetje zo goed staat tussen de elite renners mag opvallend genoemd worden. Het is pas zijn derde seizoen in het wielerpeloton. "Vroeger heb ik gevoetbald en daarna heb ik tien jaar lang eigenlijk niet veel meer gedaan dan een beetje joggen en wat volleyballen op recreatief niveau. Zo'n vier en een half jaar geleden heb ik mijn eerste fiets gekocht en ben ik begonnen bij één van de toergroepen van TWV de Peddelaars. Ik had de smaak gelijk goed te pakken en kon prima meekomen."

Het meefietsen werd al snel echt trainen, waarbij Tolkamp onder meer veel met de renners reed die voor het Sensa-Kanjers voor Kanjers team rijden. Is dat elite niveau ook iets dat hij nog ambieert? "Qua niveau zou het er misschien in kunnen zitten als het gaat om het rijden van criteriums en tijdritten. Maar voor het rijden van elite klassiekers ben ik bang dat ik vijftien jaar te laat ben begonnen met fietsen. Dat vergt veel duurtraining en techniek om je voorin in het peloton te kunnen handhaven."

Trui verdedigen
Met zijn huidige niveau doet Tolkamp goed mee. Bij de amateurs won hij dit jaar al de Ronde van Hardenberg en werd hij districtskampioen tijdrijden bij de masters 30+. Hij hoopte op voorhand dan ook zijn mannetje te kunnen staan in de VIRO Criterium Cup Twente. "Het was wel mijn bedoeling om te kijken hoe ik er na de eerste wedstrijd voor zou staan. Daarna zou ik beslissen of ik bijvoorbeeld ook Markelo zou rijden, omdat die op hetzelfde tijdstip is als de wedstrijd in Neede. Nadat ik de trui had veroverd was het natuurlijk wel duidelijk dat ik hem ook wil verdedigen in de overige wedstrijden."

Wil Tolkamp zijn trui verdedigen, dan moet hij er volgens eigen zeggen wel voor aan het werk. "Natuurlijk ga ik proberen om die trui te behouden, maar ik ga in eerste instantie niet verdedigend rijden. Ik wil, als ik de benen heb, ook proberen aan te vallen en de koers te maken zoals in Enter. Daar moet ik het overigens ook van hebben, want ik ben niet de rapste."

Sfeervolle wedstrijden
Tot nu toe gaat het voor de wielrenner van de Peddelaars Aalten allemaal goed in de VIRO Criterium Cup Twente. Hij vermaakt zich. "Het zijn heel sfeervolle en goed georganiseerde wedstrijden. Ik vind het prachtig om, met mooi zomers weer, zoals in Enter en Oldenzaal langs de rijen publiek en overvolle terrassen te kunnen denderen. Dat geeft echt extra moraal om wat vaker de lont in het kruitvat te steken en proberen te ontsnappen. Al was dat in Oldenzaal heel lastig."

Daar komt nog eens bij dat een klassement ook wat extra's toevoegt aan de wedstrijd. Dat maakt het rijden van de koers niet gemakkelijker. "De elite renners staan vaak met veel renners uit één ploeg aan de start. Hierdoor kunnen ze iedere keer iemand anders meesturen in de ontsnapping en kunnen ze de koers controleren. Als eenling kun je niet op alle uitvalpogingen reageren, waardoor je soms de slag mist." Het lijkt wel zeker dat Tolkamp vrijdagavond in Markelo ook bij de pinken wil zijn.

Foto: Sportfoto.nl - Ruben Tolkamp werd na de Ronde van Oldenzaal opnieuw gehuldigd als leider in de VIRO Criterium Cup Twente voor amateurs.