Nieuws

Robert de Jong: 'Zeges grote verrassing'

19 augustus 2015

Na drie wedstrijden in de VIRO Criterium Cup Twente staat de naam van Robert de Jong als winnaar op de erelijst van twee criteriums. Hij won solo in zowel de Ronde van Enter als de Ronde van Markelo. Daarnaast is hij de leider in het klassement voor de elite/beloften. We kunnen dus wel stellen dat het voor de 22-jarige renner van het Sensa-Kanjers voor Kanjers Cyclingteam allemaal zeer goed verloopt. "Ik vond het geweldig", zegt De Jong over de eerste drie koersen. "Ieder criterium staat het weer vol met publiek en de sfeer in Twente is altijd goed."

Door weg te rijden uit een kopgroep won De Jong in juli in Enter. Opvallend genoeg wist hij afgelopen week in Markelo op min of meer exact dezelfde wijze de zege naar zich toe te trekken. "De overwinning in Enter was voor mij al een grote verrassing", vertelt de renner uit Zeewolde. "Maar de ploeg was daar heel sterk en gelukkig beschikte ik over een stel goede benen. Dat ik dan in Markelo het kunstje nog een keer over kon doen was helemaal geweldig."

En dan te bedenken dat de wedstrijd in Markelo voor het gevoel van De Jong niet heel lekker begon. "In het begin van de koers had ik het wel moeilijk, maar naar mate de koers vorderde werden de benen beter. In de finale was het toen zoeken naar het juiste moment om te gaan. Wachten op de sprint is voor mij namelijk geen optie, omdat ik niet snel genoeg ben." De Jong voegt er een opvallend iets aan toe. "Mijn bijnaam is dan ook Flevolands snelste strijkijzer."

Sensa-Kanjers voor Kanjers
Niet eerder won De Jong koersen bij de elite. Hij is dus aan een goed jaar bezig, maar hoe kan dat zo? "Ik denk dat het komt omdat ik sinds vorig jaar ben gaan rijden voor het Sensa-Kanjers voor Kanjers Cyclingteam. Ik merk dat ik bij deze ploeg elk jaar weer een stap kan zetten op fysiek vlak, maar ook zeker in het krijgen van koersinzicht. Vorig jaar en dit voorjaar heb ik dan ook de basis gelegd voor deze zomer. Hier komt dan nog bij dat Mark Schreurs de Nederlandse titel pakte bij de elite zonder contract, wat voor een enorme boost zorgde binnen de ploeg."

Als collectief doet de ploeg het ook goed in de VIRO Criterium Cup Twente. "Sensa-Kanjers voor Kanjers is een echt vriendenteam en dit merk je ook in de koers. Iedereen wil voor elkaar door het vuur gaan en dit maakt ons als team erg sterk. Hiernaast is de individuele klasse binnen het team ook aanwezig, waardoor we het ook af kunnen maken."

Klassement een meerwaarde
Dat De Jong zo goed rijdt in de criteriums is wel nieuw. "Dat is dit jaar eigenlijk voor het eerst. Zelf denk ik dat goed zijn in de criteriums een kwestie is van een goede conditie en je krachten sparen voor wanneer het echt nodig is." Het zorgt er nu voor dat hij de leider is in de VIRO Criterium Cup Twente. "Dat er een klassement aan verbonden is vind ik alleen maar een meerwaarde. Het feit dat er een leiderstrui is geeft meer erkenning voor de meest constante renner en meer herkenning voor het publiek."

De Jong merkt ook dat er niet alleen voor de winst in de koersen gereden wordt. "Het klassement maakt de wedstrijden spannender. Je hebt de spanning voor de dagzege en voor het klassement wat het dubbel zo mooi maakt." Met de Ronde van Goor (22 augustus) en de Ronde van Borne (27 augustus) is het pakken van de eindzege mogelijk. "Ons doel is natuurlijk om de trui te behouden! Makkelijk wordt dat niet, omdat Robin Lowik nog dichtbij staat en een betere sprint heeft. Maar met de hulp van mijn ploeggenoten heb ik er alle vertrouwen in dat we de trui in de ploeg kunnen houden."

Foto's: Sportfoto.nl - Op de foto boven wint Robert de Jong de Ronde van Markelo. Op de foto onder in de leiderstrui van de VIRO Criterium Cup Twente, met rechts naast hem Ruben Tolkamp, de leider bij de amateurs.