Nieuws

Eileen Roe: 'Ik ga voor de winst'

21 augustus 2015

Zaterdag wordt in Goor de volgende wedstrijd in de VIRO Criterium Cup Twente verreden. Om 18.00 uur rijden de vrouwen hun koers, de finale van het klassement. De mannen starten om 19.30 uur in hun vierde koers. Bij de vrouwen staat een opvallende deelneemster aan de start. De Schotse Eileen Roe werd vorige week tweede in de Ronde van Markelo en is er ook nu bij. "Ik ben voor de bloemen naar Nederland gekomen en wil dus op het podium staan", laat ze strijdlustig weten.

Achter Nina Kessler, de leidster in de VIRO Criterium Cup Twente, werd Roe in Markelo tweede. "Een resultaat waarmee ik tevreden was, maar ook ontevreden", zegt de 25-jarige wielrenster. "Pas op donderdagavond avond arriveerde ik vanuit Schotland en ik rijd nog altijd met een gebroken knokkel. Dat ik in het eerste criterium van mijn reis direct op het podium stond was mooi, maar als de streep honderd meter verder had gelegen, had ik denk ik gewonnen. Ik wachtte te lang met het inzetten van mijn sprint."

Roe brak haar knokkel negen weken geleden, voorafgaand aan de Daimond Tour in België. Ze zou die koers met haar Britse topploeg Wiggle-Honda rijden. In Markelo koerste ze dan ook nog met een bescherming om haar hand. "Toen we in België tijdens een training over een spoorwegovergang reden schoot mijn hand van het stuur. Daarbij ben ik op mijn hoofd beland. Ik kan me niet herinneren hoe ik mijn knokkel daarbij gebroken heb. Het is een probleem, want het doet nog wel pijn als ik tijdens het sprinten aan mijn stuur trek, maar ik probeer het tot het einde van het seizoen vol te houden."

Een breuk of niet, in Markelo pakte Roe een podiumplaats en dat wil ze in de Ronde van Goor weer doen. Dat ze het zo goed doet in de criteriums is niet verwonderlijk. Een jaar geleden werd ze Brits criterium kampioene. "Het was erg gaaf om een jaar lang tijdens de criteriums in die trui te rijden. Helaas ben ik hem drie weken terug verloren. Slechts zes weken nadat ik die knokkel brak werd ik ditmaal tweede in het kampioenschap."

'Heb de koers hier leren lezen'
Voor Roe is het rijden in Nederland zeker niet nieuw. In het verleden kwam ze onder meer uit voor HWV de Tubanters, de Moving Ladies en team Ibis. "Nadat ik mijn school af had gemaakt ben ik op mijn negentiende naar Nederland gekomen. Ik houd van de wedstrijden hier. Het gaat er hier niet alleen om dat je sterk in het peloton bent en tijdens de momenten dat het op de kant gaat, maar ook om het kunnen lezen van een koers en er voor zorgen dat je op de goede pek rijdt voor als het peloton uit elkaar gereden wordt. Dat heb ik hier snel geleerd, omdat je anders de koersen niet overleeft."

Nu rijdt de Schotse renster een ander programma dan in het verleden, maar dat maakt het voor haar dit jaar niet direct beter. "Toen ik voor Ibis reed hadden we een teamhuis hier in Nederland en reden we regelmatig eendaagse wedstrijd. Bij Wiggle-Honda hebben we een erg groot team, met ook veel grote namen. Daardoor heb ik dit jaar niet zo veel kunnen koersen." Nu doet Roe dat dus wel in de Nederlandse criteriums en die zijn ook net anders dan in Groot-Brittannië. "Met name de lengte is een verschil. Bij ons duren de criteriums maximaal veertig tot vijftig minuten. Hier gaat het vaak richting de zestig kilometer, ofwel anderhalf uur."

'Wil graag winnen in Goor'
In Goor hoopt Roe nu weer hoge ogen te gooien. "Ik heb het parcours op een kaartje gezien en het lijkt niet erg moeilijk. Er zitten niet heel veel bochten in en dat is voor mijn knokkel goed, hoewel ik het woord 'drempel' nog niet helemaal thuis kan brengen. De finishstraat is op een lang recht stuk en daar ben ik blij mee. Ik wil op het podium staan, maar eigenlijk het liefst winnen. Dit jaar heb ik in Groot-Brittannië al heel wat keren op het podium gestaan, maar nog niet op de hoogste trede. Dat hoop ik in Goor wel te doen."

Foto's: Sportfoto.nl - Op de foto boven Eileen Roe. Op de onderste foto rijdt Roe in derde positie, met voor haar in het paars Sandra van Veghel en in het zwart Kelly Markus, twee andere grote kanshebsters in Goor.