Nieuws

Evy Kuijpers: Ga voor de dagzeges

18 augustus 2016

Terwijl de mannen vrijdag hun tweede wedstrijd rijden in de VIRO Criterium Cup Twente, gaat het klassement voor de vrouwen van start. Zij werken de complete cup in drie dagen tijd af. Zaterdag rijden zij in Goor en zondag de finale in Oldenzaal. Eén van de favorieten is de Brabantse Evy Kuijpers. "Ik ga in eerste instantie gewoon drie keer voor de dagwinst", zo zegt zij. "Dan komt een goede klassering in het algemeen klassement vanzelf in beeld."

Een jaar geleden werd Kuijpers nog vijfde in het klassement. En dat terwijl ze toen de slotwedstrijd moest missen, omdat ze deel mocht nemen aan de World Cup in Zweden. De Lieropse is blij dat ze nu weer terug is in de VIRO Criterium Cup Twente. "Ik vind het een mooi initiatief en zeker een aanwinst op de kalender. Op deze manier komen er rensters uit heel Nederland op de wedstrijden af en dat zorgt voor een mooie strijd. Dat er na drie dagen een klassement op wordt gemaakt, geeft de wedstrijden iets extra's. Er zal meer gerekend worden, want uiteindelijk is het toch mooi om het eindklassement te winnen."

Voegt het klassement dus wat toe? "Dat denk ik wel ja, omdat het drie dagen na elkaar is. Hierdoor zullen meer rensters besluiten om richting Twente te komen en er dan een weekend verblijven om alle wedstrijden te rijden. In Brabant is ook een criterium-klassement, maar die is vaak vooral met rensters uit de regio, omdat dat klassement over het hele jaar verreden wordt. Hier in Twente is het deelnemersveld heel divers, waardoor de wedstrijden spannender worden."

Plezier terug
Even drie dagen vanuit Lierop naar Twente op en neer rijden, dat doe je niet zomaar. Daar weet Kuijpers dan ook wel wat op. "Het ligt voor mij inderdaad niet naast de deur. Maar ik heb wel wat ploeggenootjes die hier in de buurt wonen. Dus gelukkig kan ik een weekendje hier verblijven. Op en neer rijden was in mijn ogten niecht een optie vanwege de afstand telkens", aldus de renster die dit jaar een goede vorm laat zien en maandag nog won in Steensel. "Ik mag zeker niet klagen over hoe het gaat. Dit jaar heb ik vooral het plezier in het fietsen terug gevonden en dan volgen de uitslagen vanzelf."

'Hoop mee te strijden'
Cadeau gaat ze het zeker niet krijgen, want Kuijper is één van de favorieten, maar zeker niet de enige favoriet. Ze weet goed met wie ze rekening moet houden. "Ik zie vooral Kirsten Peetoom, Kelly Markus, Sandra van Veghel en Melanie Klement als rensters die de dagzeges kunnen behalen. En als ze met een overwinning aan de haal gaan, zijn dat ook direct belangrijke kandidaten voor het klassement. Zelf hoop ik me er ergens tussen te kunnen gooien en mee te gaan strijden."