Nieuws

Jelle Wolsink: Ik ga voor de eindwinst

17 augustus 2017

Na drie jaar bij continentale ploegen te hebben gereden, zette de nog altijd pas 21 jaar jonge Jelle Wolsink begin dit seizoen een stap terug naar het clubniveau. Hij sloot aan bij de enige Twentse ploeg voor elite/beloften, het VolkerWessels – Merckx Cyclingteam. Het bleek geen slechte keus. Wolsink won dit seizoen al vier keer en wil die lijn doortrekken. "Voor mij persoonlijk is de VIRO Criterium Cup Twente geslaagd als ik de blauwe trui heb gewonnen of één van de criteriums."

Zijn eerste overwinning van het seizoen boekte Wolsink in april. In zijn woonplaats Hengelo won hij de Ronde van de Tuindorpvijver. Een maand later volgde een zege in de Ronde van Aalten en in juni won hij de Acht van Noordenveld. Die klassieker behoort tot de KNWU Clubcompetitie, waarin Wolsink nu leider is in het jongerenklassement. In het Duitse Bocholt boekte hij zijn vierde zege. "Het seizoen verloopt voorlopig naar wens", vertelt hij. "Alleen op het Nederlands kampioenschap had ik een mindere dag en in de Ronde van Overijssel moest ik afstappen na een valpartij."

Na het NK nam Wolsink wat rust, om zich daarna met ploeggenoot Wietse Kamp via een trainingsweek in Tecklenburg voor te bereiden op de rest van het seizoen. Te beginnen met de Hel van Voerendaal afgelopen zondag. "Daar kwam ik voor mijzelf persoonlijk erg sterk voor de dag. Ik merkte daar al dat de conditie weer goed is. Ik hoop dat door te kunnen trekken. In de VIRO Criterium Cup Twente wil ik meedoen om het eindklassement. Het zou mooi zijn als ik met anderen kan strijden om de winst. Ik denk dat ik voorin mee kan doen."

'We willen ons team tonen'
Het is niet alleen het doel van Wolsink, maar van zijn hele team. "We willen ons graag laten zien. Veel sponsoren komen uit de buurt en ook aan hen willen we ons graag tonen. We hebben een leuke groep jongens en ik wil zelf voor de eindwinst gaan, maar misschien zit er ook nog wel een overwinning in voor mijzelf of een ander van het team. Met Per Wiggers, die districtskampioen werd, hebben we een goede outsider. En ook Jasper Plender rijdt momenteel bijvoorbeeld erg sterk. Hij zat al diverse keren mee in een kopgroep. De lat mag hoog liggen. Dat kunnen we aan, zo hebben we dit seizoen al een aantal keer bewezen."

Zich tonen wil Wolsink dus graag, maar de stap weer terug naar het continentale niveau blijkt niet constant door zijn hoofd te spelen. "Ik wilde dit jaar mezelf weer terug op de kaart zetten en laten zien dat ik wel wat in mijn mars heb, maar met de toekomst ben ik niet heel erg bezig. Ik wil eruit halen wat eruit te halen valt. Dan zien we wel waar dat eindigt. In drie jaar op het continentale niveau heb ik veel mooie dingen laten zien. Alleen vorig jaar moest ik na een mindere periode JoPiels verlaten, waarna Jasper Plender bij me kwam en vroeg of ik interesse had om bij dit nieuwe team te komen rijden. De hernieuwde samenwerking met Allard Engels zorgde bij mij wel voor een definitieve ja."

'Een goed begin is het halve werk'
En nu staan de criteriumweken in Twente dus op de planning. "Dat het zo dichtbij huis is, je weinig reistijd hebt en familie en vrienden langs de kant staan, maakt het altijd weer leuk. Ook omdat je nu wedstrijden hebt waar je normaal met je trainingen langs komt. En de Ronde van Markelo is daarbij direct een lastige koers. Het is even afwachten wat het weer goed doen. Blijft het droog dan is het een razendsnelle ronde, maar bij regen juist een slopende. Er rijdt daar vaak een groepje weg, dus het is belangrijk om goed mee te doen. Anders loop je met het oog op de drie andere wedstrijden direct achter de feiten aan. Een goed begin is het halve werk."

Foto's: Boven Jelle Wolsink, midden het VolkerWessels - Merckx Cyclingteam en onder Wolsink op het podium als winnaar van de Ronde van Aalten.