Nieuws

Voorbeschouwing: Spektakel in Markelo

18 augustus 2017

Met de Ronde van Markelo als eerste wedstrijd, gaat vrijdagavond de VIRO Criterium Cup Twente van start. Daarbij staat een flink programma klaar. Niet alleen komen de elite vrouwen en elite mannen in actie, er is ook een recreantenwedstrijd. Die wordt tussen de twee koersen voor KNWU-licentiehouders verreden en staat open voor mensen uit de Hof van Twente. In de openingswedstrijden van de VIRO Criterium Cup Twente wordt flink spektakel verwacht.

Het zijn de vrouwen die in Markelo om 17.00 uur het spits afbijten met een koers over vijftig kilometer. Naast de diverse premiesprints die door de organisatie en sponsors van de koers worden aangeboden, zullen zij vier keer moeten sprinten voor de punten. Twee keer doen ze dat met het oog op het algemeen klassement van de VIRO Criterium Cup Twente, maar dit jaar staan bij iedere wedstrijd ook twee sprints gepland voor het DataVisual Sprintklassement. Bij de mannen is dat hetzelfde in hun koers over zeventig kilometer, die om 19.30 uur van start gaat.

Spanning verwacht bij de vrouwen
Kijkend naar de top van het klassement van vorig jaar bij de vrouwen, is alleen de eindwinnares van toen er niet bij. Karen Elzing sloeg in Oldenzaal een dubbelslag. In 2017 reed ze echter nog geen enkele wedstrijd. Evy Kuijpers (Lierop), Judith Bloem (Apeldoorn) en Danique Braam (Veenwouden) eindigden in 2016 op geringe achterstand van Elzing op de plaatsen twee, drie en vier. Zij zijn er in Markelo allen wel bij. En zij kunnen op flinke concurrentie rekenen. Wereldkampioene veldrijden bij de beloften Annemarie Worst is er één van, maar ook regionale rensters als Suzanne de Lange uit Borne en Marleen Stoel uit Enschede.

Regionale renners favoriet bij de mannen
Bij de mannen lijken de grote favorieten dit jaar juist uit 'eigen huis' te komen. Almeloër Wim Kleiman, Robin Lowik uit Vriezenveen en Jelle Wolsink uit Hengelo zijn allen in vorm, zo hebben ze bewezen. Kleiman won afgelopen woensdag zelfs de Ronde van Nunspeet, voor Lowik. En waar Kleiman zondag nog tweede werd in de Clubcompetitie klassieker Hel van Voerendaal, wist Lowik een week eerder in België zelfs zesde te worden in de UCI 1.2 koers Antwerpse Havenpijl.

En dan is er nog Wolsink. Hij gaat voor de eindwinst in de VIRO Criterium Cup Twente, zo vertelde hij al in een interview op deze site. Met al vier overwinningen dit jaar op zijn erelijst, lijkt dat geen loze belofte. De rest is alvast gewaarschuwd. En tot die rest behoren dan ook weer andere renners die kans maken. Beau Duvigneau bijvoorbeeld. Hij won begin augustus zijn thuiswedstrijd, de Ronde van Zutphen. En ook Florian Smits (Amsterdam), Dylan van Zijl (Harderwijk) en Stan Wijkel (Holsloot) zijn absoluut renners om rekening mee te houden.

Recreantenkoers voor inwoners Hof van Twente
Zoals gezegd wordt tussen de wedstrijden om de VIRO Criterium Cup Twente een koers voor recreanten verreden. Die staat in de Ronde van Markelo al jaren op het programma. Een verandering ten opzichte van andere edities is echter wel dat het dit jaar gaat om een 'Hof van Twente kampioenschap' en dat deelname alleen mogelijk is voor mensen uit die gemeente. Wie deel wil nemen mag niet over een KNWU-wedstrijdlicentie beschikken en kan zich ter plekke tot 18.00 uur aanmelden. De wedstrijd start om 18.30 uur en duurt ongeveer een half uur.

Foto's: Sportfoto.nl - Op de foto boven het mannen peloton voor de start van de Ronde van Markelo in 2016, in het midden de winst van Evy Kuijpers destijds bij de vrouwen en onder de zege van Joey van Rhee uit Nijverdal bij de mannen.