Nieuws

Adelaar met veel rensters in criteriums

23 augustus 2017

Het tenue met zwart, rood en geel is herkenbaar, evenals de roze tinten van het vrouwenteam. Met een flink aantal rensters staat wielerclub De Adelaar uit Apeldoorn aan de start van de wedstrijden in de VIRO Criterium Cup Twente. In de Ronde van Markelo was Melanie Klement (Diphoorn) met een vierde plaats namens hen de beste in de uitslag. Ploeggenote Annet Pit uit Deventer werd zesde en deed het ook goed in de tussensprints, waardoor zij derde staat in het klassement.

'Het ging voor mij best wel zwaar", kijkt Klement terug op de eerste van vier koersen. "Er werd continu doorgereden, maar er gebeurde eigenlijk niet wat. Althans, er kwam niemand weg. Soms waren er wel gaten in het peloton, maar het tempo bleef niet hoog genoeg om die groepen dan uit elkaar te houden. Het eindigde in een sprint en ik zat daarin gewoon goed, maar kon helaas niet meedoen voor de prijzen."

Met in Markelo tien rensters aan de start had De Adelaar de meeste rensters in de wedstrijd, maar ook andere clubs komen met flink wat meiden naar de koersen. Wat doet dat met de koers? "Het is heel lastig om met meerdere grote clubteams aan de start tegen elkaar te rijden. Als er één uit zo’n team wegrijdt wil je er gewoon bij zitten, want die hebben dan veel helpers in het peloton die het af willen stoppen. Vooraf hadden we wel afgesproken dat we er een harde en actieve koers van wilden maken."

Elkaar naar het podium helpen
Donderdag gaat de VIRO Criterium Cup Twente verder met de Ronde van Borne. Ambities zijn er ook dan weer bij de rensters van De Adelaar, zo meent Klement. "De meeste rensters van ons rijden wel de meeste koersen. Over het algemeen staan we dus ook wel met een groot team aan de start staan. Individueel willen we allemaal het beste uit onszelf halen en proberen door elkaar weer te helpen, de hoogste trede te kunnen beklimmen op het podium van het eindklassement."

Toch moet het ook allemaal maar goed vallen. "In Markelo had ik niet zo’n super goede dag. Annet wel weer, maar die kwam in de sprint ook niet echt goed uit de voeten. We proberen allemaal ons beste beentje voor te zetten en op die manier gaan we wel voor het eindklassement."

'Gevoel dat we gewaardeerd worden'
En als het om dat eindklassement gaat, dan weten de rensters dat er net als voorgaande jaren net zoveel te verdienen is als bij de mannen. Dit jaar is het prijzenschema zelfs weer flink verhoogd en is ook het DataVisual Sprintklassement toegevoegd. Klement: "Ik vind het super goed dat het prijzengeld van ons gelijk is aan dat van de mannen en er ook veel te verdienen is. Maar dat moet natuurlijk niet de enige motivatie zijn. Het geeft echter wel aan dat het vrouwenwielrennen steeds serieuzer genomen wordt. Daardoor krijgen wij het gevoel dat we gewaardeerd worden."

Foto's: Boven Melanie Klement. In het midden op de foto van Sportfoto.nl het vrouwenpeloton in Markelo, met de rensters van De Adelaar in het zwart met geel en rood.