Nieuws

Voorbeschouwing: Ronde van Oldenzaal

27 augustus 2017

Het is niet altijd gemakkelijk om een topfavoriet naar voren te schuiven. Ditmaal gaan we het echter toch doen voor de mannenwedstrijd in de Ronde van Oldenzaal. En zijn naam luidt Peter Schulting. Niet voor niets is hij de leider in de VIRO Criterium Cup Twente. Donderdagavond won Schulting de Ronde van Borne, na al derde te zijn geworden in Markelo. Maar bovenal is de coureur uit Lemele ook nog om een andere reden favoriet. Vorig jaar won hij namelijk ook in Oldenzaal.

Favoriet of niet, Schulting weet dat er niet alleen veel kapers op de kust zijn, maar ook dat hij het niet van zijn sprint moet hebben. In Borne reed hij solo naar de zege en zo ging het vorig jaar in Oldenzaal ook, toen hij in de finale uit een kopgroep van drie renners ontsnapte. En dat maakt het gevaar van de tegenstanders in het klassement weer groot. Want juist de tweede man in het klassement, Wim Kleiman, liet al zien over een sterke sprint te beschikken. En de derde renner, Jelle Wolsink, staat daar ook zeker om bekend.

Maar gaan de klassementsmannen in Oldenzaal wel strijden om de zege? Dat is nog meer zeer de vraag. Ook ditmaal zijn er veel kapers op de kust. Een opvallende daarbij is de renner die start met het nummer 1; Crispijn Ariëns. Niet direct een naam uit het wielrennen, maar toch zullen veel mensen de naam wel eens gehoord hebben. Ariëns is namelijk vooral marathonschaatser en inline-skater. En niet zomaar één. Afgelopen winter won hij de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Wie wint bij de vrouwen?
Ook bij de vrouwen zal de strijd open zijn. De eerste twee wedstrijden in de VIRO Criterium Cup Twente hebben al wel bewezen dat veel rensters kans maken. Het is dan ook afwachten wie in Oldenzaal de beste benen heeft of het geluk aan haar zijde. Klassementsleidster Braam werd in zowel Markelo als Borne tweede en gaat voor het klassement, zo vertelde ze al. Gezien die twee uitslagen is ze echter ook zeker een favoriet voor de zege.

Braam weet echter dat ze veel rensters in het oog moet houden. Leonie Lubbinge, Paulien Koster, Annet Pit, Floor Weerink en haar twee ploeggenotes Evy Kuijpers en Judith Bloem zijn allen rensters die de winst kunnen pakken in Oldenzaal. En eigenlijk zijn dat pas een paar van de kanshebbers. De regionale favorieten hebben we daarbij nog niet genoemd. Loes Adegeest reed door vakantie niet in Markelo en deed al goed mee in Borne. De Enschedese, dit jaar nog tweede in de Omloop van de IJsseldelta, zal echter vast en zeker op meer hopen. En ook haar plaatsgenote Marleen Stoel kan zomaar gaan voor een uitschieter.

Programma
De Ronde van Oldenzaal begint deze zondag 27 augustus om 14.30 uur met de wedstrijd voor de vrouwen. Om 16.00 uur is de mannen koers de tweede en tevens laatste wielerkoers van de dag. Daarmee wordt een zeer sportief programma afgesloten in de binnenstad van Oldenzaal. De Ronde van Oldenzaal wordt namelijk voorafgegaan door de Boeskoolloop. Om 11.00 uur begint de eerste jeugd afstand, om 12.00 uur de vijf kilometer en om 13.00 uur de tien kilometer loop.

Foto's: Sportfoto.nl - Boven de winst van Peter Schulting in Oldenzaal in 2016 en in het midden de eindsprint bij de vrouwen, waar Karen Elzing een jaar geleden won.