Eindzeges De Graaf, Bakker en Nederlof in VIRO Criterium Cup Twente

Michelle de Graaf bij de vrouwen, Jelmer Ligtenberg bij de elite/beloften en Tim Nederlof bij de amateurs zijn de eindwinnaars geworden van de VIRO Criterium Cup Twente 2022. Donderdagavond was de Ronde van Borne de finalewedstrijd van het klassement en daarin wisten de drie renners allen met succes hun leidende positie in het klassement te verdedigen. Onder tropische omstandigheden werden de wedstrijden in Borne ware afvalkoersen, waarbij Marit Cent uit Goor en Björn Bakker uit het Friese Wijnjewoude met de dagzeges aan de haal gingen. Voor Bakker was het de derde zege. Eerder won hij ook al in Hengelo en Oldenzaal.

Bij zeer warme omstandigheden komt het vaak voor dat wielerkoersen rustig verlopen, tot aan de laatste rondes. Daar was in Borne donderdag echter niets van te merken. Met zowel de winst in de wielerronde als de eindzege in de VIRO Criterium Cup Twente als inzet, vlogen de renners er in beide koersen in. Dat zorgde er bij de vrouwen echter niet voor dat een kopgroep wegkwam. Op iedere aanval werd wel een antwoord gevonden. Door het hoge tempo dunde het peloton wel steeds verder uit, waardoor vijftien rensters sprintten om de zege.

In die eindsprint was het Marit Cent die met vertoon van macht de winst naar zich toetrok. Dat de Goorse wielrenster van voren zat was niet verwonderlijk; in alle koersen die ze dit jaar reed, finishte ze binnen de top-10. In Borne kreeg ze Liena de Jong (Ubbena) en Paulien Koster (Meppel) met zich mee op het podium. Laatstgenoemde eindigde achter winnares Michelle de Graaf uit Alkmaar ook nog als derde in het klassement, terwijl ze door een gebroken sleutelbeen twee van de vijf koersen mistte. Maaike de Vries uit Almelo beloonde een heel stabiel seizoen met de tweede plaats.

Spannende koers met Bakker als winnaar
De mannen waren blijkbaar geïnspireerd door de koers van de vrouwen, want ook bij hen lag het tempo verschroeiend hoog vanaf de start. Uiteindelijk werden de 80 kilometers ook ruim binnen de twee uur afgelegd. Aanvallen bleek daardoor zeer lastig in het begin van de wedstrijd, maar in de finale van het criterium wisten dertien renners zich toch af te scheiden van de rest. Nederlands kampioen bij de beloften Max Kroonen leek goede kans te maken met een solo aanval, maar moest zijn inspanning bekopen en zag de andere renners passeren, waarna de koek op was.

Een sprint moest uit gaan wijzen wie de Ronde van Borne dit jaar won en daarin was Bakker de snelste. Met drie vingers opgestoken in de lucht, tonend dat dit al zijn derde zege binnen de VIRO Criterium Cup Twente dit jaar was, kwam de Fries over de streep. Ligtenberg finishte in de blauwe leiderstrui als tweede en dat was voor de Rijssenaar ruim voldoende om de eindzege binnen te halen. De derde plaats was er voor Nederlands kampioen bij de elite zonder contract, Jelle Johannink uit Denekamp. Bij de elite/beloften werd Bakker tweede in het klassement en Bauke Gerritsma derde. Tim Nederlof, die als vierde finishte, was bij de amateurs al zo goed als zeker van de eindzege in de VIRO Criterium Cup Twente. Wietse Kamp en Edwin Wielink bezetten de andere twee podiumplaatsen.

Klik hier voor de eindstanden van de VIRO Criterium Cup Twente

Foto: Het erepodium bij de elite/beloften

Vergelijkbare berichten