Wendy Oosterwoud: ‘Heel benieuwd naar Ronde van de Vijver’

In Hengelo gaat deze zaterdag de VIRO Criterium Cup Twente van start met de Ronde van de Vijver. Zowel de vrouwen als de mannen rijden er hun eerst koers. Eén van de deelneemsters die er al jaren bij is, is Wendy Oosterwoud. Vorig seizoen werd ze derde in het eindklassement. De renster van NWVG-Uplus is afkomstig uit Friesland, maar sinds enkele jaren woonachtig in Borne. “Ik ben heel benieuwd hoe de wedstrijd zaterdag gaat zijn, want ik heb zelf nog nooit eerder op zo’n kort rondje gekoerst.”

De Ronde van de Vijver staat inderdaad bekend om zijn parcours. Over zo’n 800 meter rijden de renners om de Tuindorpvijver, waarbij het publiek hen vrijwel de hele ronde kan zien en er in bijna elke bocht doorgetrapt kan worden. Dat maakte de ronde ook snel. Waar haar vriend Jasper Plender de wedstrijd al vaker bij de mannen kon rijden, zou Oosterwoud het parcours wellicht al kunnen hebben gezien. Dat blijkt niet waar. “Ik ben er zelf nooit als toeschouwer geweest”, vertelt ze. “Ik denk dat ik zelf altijd een wedstrijd had als Jasper er mocht rijden. Wat ik verwacht is een snelle wedstrijd en met niet een heel groot peloton zal er veel naar elkaar gekeken worden.”

Met de VIRO Criterium Cup Twente heeft Oosterwoud dus al veel ervaring. Ze komt graag naar de wedstrijden. “De rondes zijn erg leuk en afwisselend. Daarbij staan er altijd best veel mensen langs de kant en dat maakt het ook erg gezellig. Het klassement erbij maakt het ook net wat leuker, omdat je dan misschien iets meer strijd kunt krijgen tijdens de wedstrijden zelf. En je kunt er natuurlijk zelf een doel van maken.”

Vijf criteriums voor de vrouwen
Dat kan dan dit jaar in ieder geval weer met meer wedstrijden. In tegenstelling tot vorig seizoen, toen de vrouwen er twee reden, zijn er voor hen nu vijf criteriums. “Het is heel fijn dat we weer mogen en kunnen koersen net als voor corona. Zonder regels en andere gekke dingen. Tijdens corona koersen was het met veel regels en het is nu weer zoals het was. Na deze gekke periode mogen we eindelijk weer los en hebben we super veel mooie en nieuwe koersen erbij gekregen op de kalender. Dat er ook vijf koersen in de VIRO Criterium Cup Twente zitten is heel mooi. Dan kun je ook eens slechtere benen hebben, voordat je hele klassement om zeep is, haha. Maar het voelt weer heel goed om te kunnen en mogen koersen.”

Afgelopen weekend werd er al in Twente gereden. Op het wielerparcours De Sumpel in Almelo, waar op Koningsdag met de Hoppenbrouwers Koningsronde van Almelo de tweede wedstrijd binnen de Cup wordt georganiseerd, vond de Paasrace Almelo plaats. “Dat was soort generale en ook een nieuwe wedstrijd op de kalender voor ons, waar we erg blij mee zijn. Ik denk dat de koers in Hengelo misschien hetzelfde kan verlopen als de Paasrace. Er zou zomaar weer een groepje vooruit kunnen blijven. Maar we hebben er nu ook wel andere rensters bij op de startlijst, dus je weet het nooit. Nu is er ook een klassement dat meespeelt, dus wordt er misschien beter op elkaar gelet en wordt het wellicht een massasprint.”

‘Podium in mijn woonplaats Borne’
De VIRO Criterium Cup Twente was vorig jaar een doel voor NWVG-Uplus. “Toen hebben we als ploeg echt wel goed gereden, anders word je denk ik ook niet zomaar 1 en 3 in het eindklassement”, zo stelt Oosterwoud. Ploeggenote Rixt Hoogland eiste de eindzege voor zich op. “Als team is het natuurlijk mooi als je het doel van vorig jaar kunt gaan evenaren, al is dat altijd makkelijker gezegd dan gedaan. Maar het zou mooi zijn als we als team goed rijden in de wedstrijden van de VIRO Cup en ons goed laten zien. Mooie podiumplekken meenemen zou erg leuk zijn. Voor mezelf zou het leuk zijn als ik het beter ga doen dan vorig jaar in het eindklassement, maar we gaan het zien. Ik ben vooral heel benieuwd naar de wedstrijden. Het zou mooi zijn als ik podium mag rijden in de laatste wedstrijd van de VIRO Cup, in mijn eigen woonplaats Borne.”

Vergelijkbare berichten