Phaedra Krol: “Blijf mezelf dit seizoen verbazen”

Komende donderdag is de Ronde van Borne wederom de finalewedstrijd binnen de VIRO Criterium Cup Twente. Bij de vrouwen heeft Marit Cent de leiderstrui stevig om haar schouders. In de top van het klassement lijken echter nog veel verschuivingen mogelijk. Een opvallende naam is daarbij die van Phaedra Krol. De van origine Gelderse renster stopte begin 2020 abrupt met fietsen, maar keerde aan het einde van het vorige seizoen weer terug en meldde zich dit jaar al heel wat keren in de top tien, waarbij ze in de Ten Tusscher Wielerronde van Lonneker bijvoorbeeld vierde werd. “Ik blijf mezelf verbazen dit seizoen.”

“Het ging toen mentaal al heel lang niet goed met mij”, kijkt Krol terug op de periode dat ze de fiets in de wilgen hing. “Het wielrennen was voor mij altijd een uitlaatklep geweest en iets waar ik me beter door ging voelen. Dat was steeds minder het geval en ik verloor het plezier en de motivatie om te fietsen. In de drie jaar daarna heb ik hard gewerkt aan het overwinnen van mijn depressie. Ik heb weinig gefietst en ben in het studentenleven gedoken.”

Bij de Groningse studentenvereniging GSWV Tandje Hoger pakte Krol vorig jaar de draad weer op, in aanloop naar de Nederlandse Club Kampioenschappen. “Dat motiveerde om dit jaar weer wedstrijden te gaan fietsen. Nu het mentaal een stuk beter met mij gaat, zit ik ook weer met veel meer plezier op de fiets. Al vanaf het begin van het seizoen gaan de wedstrijden veel beter dan verwacht en ik heb weer de motivatie om beter te worden.”

Criteriums op zeer diverse parcoursen
En waar kun je beter motivatie opdoen dan in de VIRO Criterium Cup Twente? “Ik vind het erg leuk dat er een serie criteriums door het seizoen is op zeer diverse parcoursen, waarin je naast voor een daguitslag ook voor een klassement kan rijden”, aldus Krol. “Een paar jaar geleden deed ik ook mee aan wedstrijden van de VIRO Criterium Cup. Het viel mij toen op dat er toen voor de mannen meer wedstrijden waren die onderdeel waren van het klassement dan voor vrouwen. Er waren toen amper wedstrijden voor vrouwen in district Oost. Dat is nu anders, met meer wedstrijden voor ons. Ook is het prijzengeld voor de klassementen van de mannen en vrouwen gelijk. Dat is iets wat je niet vaak ziet.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Krol links tijdens de Ronde van Markelo

Krol komt dan ook graag naar de Twentse wielerwedstrijden. “Ik waardeer het enorm dat de organisatie zo’n moeite heeft gedaan om voor de vrouwen net zo’n mooie serie neer te zetten als voor de mannen. Ik denk dat dit ook terug te zien is in het enthousiasme onder de rensters om deel te nemen aan deze wedstrijden. De Ronde van Markelo viel op een wat ongunstig moment in de nationale kalender, maar verder stond er elke wedstrijd een leuk startveld. Zelf sta ik in ieder geval graag aan de start bij de criteriums in Twente!”

Mooie uitslag rijden in Borne
In Borne hoopt de 24-jarige renster op nog een goede dag. “Ik sta op dit moment zesde in de tussenstand van het VIRO-klassement en ik zou graag nog een plekje willen stijgen, maar omdat ik niet meer meedoe voor het podium in het klassement, wil ik me met die stand tijdens de koers niet bezighouden. Als het lukt om een mooie uitslag te rijden, zie ik na de finish wel wat dat voor mij in het klassement oplevert.”

Belangrijker voor Krol is de strijd om de overwinning in de Ronde van Borne. “Ik hoop dit jaar nog een keer op het podium te kunnen staan en het zou natuurlijk leuk zijn als dat lukt in Borne. Aan het begin van het seizoen merkte ik dat ik toch echt een stuk minder sterk was dan andere rensters. Ik moest het er toen puur van hebben dat ik aardig goed kan sprinten, maar tijdens de koers had ik het vaak zwaar. Ik merk dat ik gedurende het seizoen al een stuk sterker ben geworden en daar wil ik in Borne gebruik van maken door te proberen wat alerter mee te koersen, in plaats van alleen maar achter in het peloton te hangen, soms met moeite om erbij te blijven.”

Foto’s: Sportfoto.nl

Vergelijkbare berichten