Max Nijhuis: “Blij dat ik het op deze manier heb gedaan”

Hij moest twee dagen later het Nederlands kampioenschap bij voor elite renners zonder contract nog rijden. Helemaal ideaal was het dus niet, maar Max Nijhuis kon er een week geleden eigenlijk niet omheen; hij moest en zou in ‘zijn’ Ronde van Markelo starten. Onder aanmoedigingen van zijn vriendengroep bleek dat een heel goed besluit, want na afloop stond Nijhuis met de bloemen in de hand te stralen op het podium, nadat hij als derde was gefinisht.

“Het is de mooiste koers die je kunt rijden, in mijn eigen dorp”, zo vertelde Nijhuis na afloop van zijn thuiswedstrijd. Zonder een biertje in de hand, zoals de vriendengroep om hem heen, maar een bidon met water. “Ik ben in Markelo geboren en getogen, ken de straten goed. Het is een rondje dat me goed ligt, met een heuveltje erin. Het was speciaal om hier te rijden.”

Echt het parcours verkennen was niet nodig. “De afgelopen dagen stonden in het teken van een drukke koersweek, met eerst Markelo, dan zondag het NK op de weg en vervolgens woensdag het NK tijdrijden. Ik heb niet veel tijd gehad om het parcours te trainen en ben er eigenlijk maar één keer overheen gereden, maar het zijn voor mij natuurlijk wel bekende straten. Voor mij waren er geen verrassingen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Geen biertje
En dus wist Nijhuis wat er moest gebeuren. “Ik had gehoopt op een podiumplaats. Met het NK van zondag in mijn achterhoofd had ik wel in gedachten dat ik rustig aan moest doen, maar ik kon het toch niet helemaal laten. En ik ben blij dat ik het op deze manier gedaan heb.” Een drankje doen om het te vieren zat er echter niet in. “Nee, vanavond geen biertje, maar op tijd naar bed. En dan zondag nog een keer.”

Van sterk NK tijdrijden naar Oldenzaal
Hoewel Nijhuis op het NK op de VAM Berg in Drenthe geen succes had, zette hij woensdag wel een zeer sterke tijdrit neer. Op het NK voor elite, waar hij ook tegen de profs reed, werd de Markeloër na 37 kilometer 21e op slechts twee en een halve minuut van Lidl-Trek professional Daan Hoole, die de titel pakte. Zondag staat Nijhuis aan de start van de Jan van Schoot Wielerronde van Oldenzaal, de volgende wedstrijd binnen de VIRO Criterium Cup Twente.

Foto’s: Sportfoto.nl

Vergelijkbare berichten